Egy 5000 éves ősi, dél-amerikai civilizáció még mindig zavarba hozza a kutatókat

A nem túl híres ősi perui civilizáció korszerű mezőgazdasági, orvosi, műszaki és építészeti módszereket fejlesztett ki több mint 5000 évvel ezelőtt.

Régészek szerint Caral-nak óriási jelentősége van, mert úgy vélik, hogy ez volt az első kifinomult civilizáció az amerikai kontinensen, amely felkerült azon civilizációk listájára, amelyeknek írásbeli kommunikációs forma nélkül sikerült fejlődniük.

Mintegy 5000 évvel ezelőtt az ősi peruiak Caral-ban telepedtek le, létrehozva az egyik legfejlettebb és legősibb civilizációt Dél-Amerikában. Az akkori tudásuk, melyet több tudományos területen birtokoltak, a mai kutatókat is zavarba hozza, és nem tudnak választ adni számos rejtélyre, amely a legnagyobb dél-amerikai civilizáció független fejlődése mögött áll.

Ruth Shady kutató szerint Caral ősi lakói laboratóriumokat hoztak létre a mezőgazdaság ütemezésére és az éghajlati események előrejelzésére. Ez lehetővé tette számukra, hogy meghatározzák az ültetési és betakarítási szezonok kezdetét és végét, valamint a természetben bekövetkező változásokat, hogy alkalmazkodhassanak hozzájuk.

Faragott fuvola készlet (Caral)
Caral 2001-ben került a figyelem középpontjába, amikor a helyszínen dolgozó régészek és kutatók a lenyűgöző városkomplexum korát radiokarbon kormeghatározással időszámításunk előtt 2627-re datálták, bár a civilizáció nyomait már 1905-ben felfedezték, amely megerősítette az ősi perui kultúrával kapcsolatos elméleteket. Található itt több összetett piramis, kör alakú terek és lépcsők, amelyek jól mutatják ennek a fontos ősi kultúrának a tudását.

A régészek szerint Caral piramisai nagyjából egyidősek az egyiptomi piramisokkal (i.e. 3200). Ezek az összetett szerkezetek a bizonyítékai az ősi emberek találékonyságának, akik képesek voltak létrehozni ezeket a hihetetlen műemlékeket, és amelyek precíz felépítése jól érzékelteti az építők tervezési és szervezeti fejlettségének magas szintjét.
Huanca monolit (Caral)
Ez egy hihetetlenül jó állapotban fennmaradt helyszín, ami valószínűleg késői felfedezésének köszönhető, és annak a ténynek, hogy kevés arany és ezüst tárgy került elő, ezért feltehetően keveset fosztogatták. A város megtervezése, műemlékei és az elit lakóhelyei egyértelmű jeleit mutatják a szertartásos funkciónak, ami azt sugallja, hogy Caral egy komoly vallási ideológiával rendelkezett.



“Ami az energia kinyerést és áramlástant illeti, Caral kihasználta a szél, mai nevén Venturi effektus erejét, melyet föld alatti csatornarendszerek segítségével továbbítottak annak érdekében, hogy a tábortüzek segítségével magas hőmérsékletet tartsanak fenn,” – mondta Shady.
A Szent Város romjai (Caral)
Az még ma is komoly rejtély, hogy Caral ősi lakói hogyan voltak képesek kifejleszteni ezt a technológiát több mint 5000 évvel ezelőtt, amikor hivatalosan csak az 1700-as években fedezte fel a tudományos kutatás.
“Gyógyszertani szempontból azt találtuk, hogy Caral lakói fűzfát használtak – ami az aszpirin aktív összetevőjét tartalmazza – olyan fájdalmak enyhítésére, mint a fejfájás.”
Egy másik meghökkentő dolog az építőmérnöki munka, mivel szeizmikus hatásoknak ellenálló technológiát alkalmaztak a több mint 5000 éves szerkezetek létrehozásakor.

A Nagy Piramis romjai (Caral)
Az egyik legfontosabb dolog azonban, amit meg kell említeni, hogy Caral-ban nem találtak fegyvereket, megcsonkított testeket vagy a hadviselés bármiféle jelét a területen, ami arra a tényre utal, hogy Caral diplomáciailag magasan fejlett kultúra volt, és a legrégebbi város a nyugati féltekén.


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése