Hessdalen - A rejtélyes fények völgye

A norvégiai Hessdalen völgy egy észak-déli tájolású, 20 km hosszú és 10 km széles medence a skandináv ország középső részén. A nagyjából háromhetente megjelenő, úgynevezett Hessdalen Fényről már több, mint kétszáz éves az első feljegyzés. 1811-ben egy Jacob T. Krogh nevű pap írta le először a fák felett feltűnt jelenséget.

A furcsa fények megjelenéséről a következő jó másfél évszázad alatt is rendszeresen érkeztek beszámolók, főleg a helyi, bányászatból élő lakosság köréből. Általában évi 15-20 alkalommal lehetett látni, de a világ figyelmét akkor keltette fel igazán, amikor máig érthetetlen okból 1981 decembere és 1984 nyara között megsokszorozódott az aktivitása. Ekkor volt olyan hét, hogy 15-20-szor is megjelent. Azóta lett kedvelt turisztikai célpont a zord északi táj, ahol számos turista tölti azzal az éjszakáit, hogy az eget fürkészve próbálja megpillantani a szokatlan jelenséget.

Kutatása

1983 óta folyik a jelenség kutatása “Project Hessdalen” néven, eleinte Dr. Erling Strand vezetésével. 1998-ban a völgy szélén felállították a világ első, huszonnégy órán át működő tudományos UFO megfigyelő állomását, amely azóta már számtalanszor örökítette meg fotón és videón is a Fényt. Később a kutatás vezetését a norvég Ostfold Egyetem vette át, az Olasz Nemzeti Kutató Tanáccsal (Italian National Research Council) karöltve.

Az egykori bányász körzetben mostanra mindössze 140 ember él, a bányák ugyanis bezártak, azokat vízzel töltötték fel.

Napjainkban norvég, olasz és francia kooperációban három állandó megfigyelőállomás működik a környéken. Ezen kívül minden év szeptemberében, amikor a Hold közel két hétig nem kel fel a körzetben, további négy ideiglenes állomást is felállítanak a völgyet körülölelő hegyeken. Emellett pedig, a levegő, a talaj és az éter hullámainak folyamatos vizsgálatával keresik a jelenség lehetséges magyarázatait.


Lehetséges magyarázatok

A közel két évtizede tartó tudományos kutatások ellenére, a mai napig nincs pontos magyarázat a fény eredetére, annál több viszont a hipotézis:

1. A Hessdalen Fény egy még nem teljesen megértett légköri jelenség, amelynek fő okozója a völgy talajának felszínén nagy arányban előforduló szkandium (Sc), amely időközönként reakcióba lép a levegőben található elemekkel. A szkandium ritka, kemény, ezüstfehér fém, mely levegő hatására enyhe sárgás-rózsaszínes elszíneződést mutat.

2. A következő feltevés a Hessdalen Fényeket a piezoelektromossággal magyarázza. E szerint különleges kristályos szerkezetű sziklák, mint például a kvarc, intenzív töltéssűrűséget eredményeznek, amelyek időnként kisülnek és ezt látni a völgy felett.

3. Az egyik legújabb elképzelés szerint a jelenség nem más, mint elektromos töltéssel rendelkező mikroszkopikus plazmakristályok egy csoportja, melyeket az ionizált levegő és a por hoz létre a radon bomlása során a poros atmoszférában. Számos fizikai tulajdonság ugyanis, mint például a rezgése, a geometriai szerkezete, a fény spektruma, amelyeket megfigyeltek a Hessdalen Fények esetében, magyarázható a plazma modellel.

4. Egy Brian Dunning nevű szerző a jelenségről írt könyvében a Hessdalen fényeket az osloi repülőtérről felszálló gépek fényeiként írta le. Hasonló jelenségeket tapasztaltak ugyanis egy texas-i és egy kelet-ausztrál reptér közelében is. Csakhogy ez nem magyarázza a kétszáz évvel ezelőtti észlelést.

5. Természetesen a mai napig sokan hiszik, hogy jelenség egy intelligens idegen civilizáció jelenlétének a bizonyítéka. Erre utalnak egyebek mellett egyes szemtanúk beszámolói, vagy éppen a földfelszínen megjelent furcsa lenyomatok, ahogy az az alábbi videóból is kiderül.

EU-s szervezet előtt a Fények ügye

A néhány héttel ezelőtt megtartott rendes ülésén került először a Európai Földtudományi Unió (European Geosciences Union) napirendjére a Hessdalen Fények ügye. A felszólaló tudósok hangsúlyozták, hogy a Hessdalen Fény bizonyítottan létezik, de közelről sem tudni biztosat a pontos eredetéről, ezért szeretnék, ha az illetékes európai szervezet anyagilag támogatná a kutatások folytatását, ezért erre irányuló beadvánnyal éltek az Unió felé.


Megfelelő anyagi támogatás mellett, gyorsabban megtalálnánk a megoldást. Jelenleg egyetlen kutató sem dolgozik teljes állásban a különös jelenség megfejtésén. Emellett fel kellene állítani egy nagy adatbázist és megteremteni az adatok hozzáférhetőségét is. Szükség lenne a Hessdalen völgy fizikai tulajdonságainak alaposabb feltérképezésére is. Be kellene állítani az infra és az ibolyán túli tartományokat is látó kamerákat, illetve egy érzékeny radar rendszert – mondta el Erling Strand, az Ostfold Egyetem professzora.

B.G Hauge és S. Montebugnoli tudósok a beadvány mellékleteként röviden írásban is összefoglalták, amit az eddigi kutatások alapján tudni lehet:

Ezek szerint a fények leggyakrabban a légkör alsó részében jelennek meg, ezután egy ideig egy helyben lebegnek, majd hirtelen több száz kilométeres másodpercenkénti sebességgel elszáguldanak. Előfordul az is, hogy a jelenség nagy sebességgel zuhan a föld felé, majd eltűnik a horizonton, vagy valamelyik környékbeli tóban. A Hessdalen Fény a kutatások szerint lehet fehér, sárga, vagy kék színű, a legkülönfélébb alakú, a mérete pedig a néhány centiméterestől egészen a pár köbméter űrtartalmúig terjedhet. Néha csupán másodpercekig látható, máskor több tíz percen át, esetenként pedig még annál is tovább. Az elmúlt 14 év megfigyelő munkája alapján úgy vélik, a jelenségnek legalább hat különböző állapota létezik. Ezek a kettős állapot, a tűzgolyó, a plazma sugár, a porfelhő, a villám és a láthatatlan állapot. A jelenség energiaforrása máig ismeretlen, ahogy azt sem tudni, hogy külső vagy belső forrásból származik.

Szokatlan rádiójel a környéken

Három másik tudós T. Farges, E. Blanc és E. Strand, ugyanakkor arról számolt be , hogy rendszeresen ismeretlen eredetű rádiójeleket mértek be és rögzítettek a völgyben, amelyek a nappali órákban, valamint az év egyes napjain teljesen megszűntek. A mintegy 3 MHz frekvenciájú rádiójelet 2010 szeptembere és 2011 decembere között egy mezőre felállított antennával rögzítették: – Azt fontos leszögezni, hogy ennek a 3 MHz-es rádiójelnek semmi köze a fényjelenségekhez.

Viszont van egy állandó elektromágneses háttérsugárzás a völgyben, ami hasonló ahhoz, ami bárhol máshol is mérhető, kivéve azt a különös és igen szokatlan 3 MHz-es frekvenciájú jelet, amely ráadásul látszólag különösebb ok nélkül jelenik meg, majd tűnik el – mondta Frank Purcell, vegyészmérnök, tudós.

Kapcsolódó videó:


ittvannak.hu

Itt élőben is figyelhetitek a Hessdalen-i fényeket: http://global-mystery.blogspot.hu/p/hessdalen-i-fenyek.html

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése