Döbbenet: Észak-Dél helyett 4 pólus alakult ki a Napon

70 évig fagyoskodhatunk?

Miután megdőlt a globális felmelegedés mítosz, újabb természeti jelenség "működhet" a jól ismert propaganda ellen.

Japán kutatók friss kutatásai szerint a Nap hamarosan a csökkent aktivitás időszakába lép, aminek hatására a Földön alacsonyabb lesz a hőmérséklet.

A Riken alapítvány és a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium vezetői bejelentették, hogy a napfoltok aktivitása elkezdett emlékeztetni arra a 70 éves időszakra a XVII. századból, amikor a Temze befagyott Londonnál és a híres kyoto-i cseresznyevirágok is a szokásosnál később kezdtek el nyílni.

A Maunder Minimum néven ismert korszakban a hőmérséklet mintegy 2,5 Celsius fokkal volt alacsonyabb, mint a XX. század második felében. A japán kutatók most arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi napfolttevékenység nagyon hasonló ahhoz, mint amit abban az időszakban feljegyeztek.

A kutatók azt is felfedezték, hogy szokatlan változások zajlanak a Nap mágneses mezőjében. Normál esetben a Nap mágneses mezőjének pólusai 11 évente megcserélődnek. 2001-ben a Nap északi mágneses pólusa, ami az északi részen volt, délre költözött.

Noha a tudósok úgy jósolták, a következő helycsere 2013 májusára várható, a Hinode műhold megfigyelte, hogy az északi pólus egy évvel korábban megkezdte a folyamatot. A déli részen mindeközben nem történt változás.

Ha ez így folytatódik, az északi pólus idén májusban elfoglalja a helyét délen, ezzel négy-pólusos mágneses struktúrát hozva létre a Napon, két új pólussal a csillag egyenlítőjének közelében.

/tudomany.ma.hu / világ helyzete/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése