Hatalmas napkitörés tart a Föld felé

Március 5-én hétfőn, magyar idő szerint 5.13-kor a legerősebb osztályba tartozó napkitörést észleltek Föld körül keringő műholdak. A kitörés a hatalmas (a Földnél körülbelül négyszer nagyobb), AR1429 jelzésű napfoltcsoport területén történt, amely az elmúlt napokban fordult be a Nap peremére. A kitörés erőssége az öt fokozatból álló skála (A, B, C, M, X) legnagyobb, X-es tartományába tartozik. AzX1-es erősségű kitörés több mint egy hónap alatt a legnagyobb mért érték, legutóbb január 27-én figyeltek meg a mostaninál némileg erősebb, X1.8-as kitörést.
Mágneses mezeje még számos nagy kitöréshez tárolhat energiát, amelyek hatása egyre erősebb lehet a Földre nézve, ahogy a Nap forgása miatt fokozatosan szembekerül majd velünk. A napkitörésben felszabaduló elektromágneses energia, illetve a Földet elérő napanyag hatásai gondokat okozhatnak a távközlésben, a villamosenergia-ellátásban, és veszélyeztethetik a műholdakat is. Ugyanakkor alacsonyabb földrajzi szélességeken, így például Magyarországon is látható sarki fényeket gerjeszthetnek.

A kitörés mellett koronakidobódást is megfigyeltek - ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. A legfrissebb számítások szerint ez az anyagfelhő holnap kora reggel érheti el a Földet (az óvatos becslés szerint az időablak kedd hajnali 5:30-hoz képest +-7 óra, azaz ma este 22:30 és holnap délután 12:30 között van nyitva).

A NASA előrejelzési animációja szerint kilökődés a Földet is el fogja érni. A kép középpontjában a Nap látható, a Föld helyzetét a Naptól jobbra látható sárga kör jelzi.
A következő hónapokban várhatóan tovább fog erősödni a naptevékenység, a 11 éves napfoltciklus 2013 elején éri majd el a maximumát.

/Világ helyzete/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése