Tiahuanaco - Az istenek városa

Lima - Keletkezésénél csak a pusztulása rejtélyesebb. Az egykori Tiahuanaco városa a Titicaca-tó körüli hegyekben, 3850 méter magasan uralkodott egy birodalom felett, majd minden előzmény nélkül omlott össze, bámulatos épületeket és megannyi kérdést hátrahagyva.


A kutatók egy része úgy véli, hogy Tiauhanaco első települése a Krisztus előtti I. évezredben épült. Vannak azonban, akik ennél jóval merészebb elmélettel álltak elő. Szerintük ugyanis a feltárt építmények kora alapján Krisztus előtt 15 000-10 000 között alakultak az első települések.

Abban egyetértenek a régészek, hogy Tiauhanaco egy kis mezőgazdasági településből fejlődött egy hatalmas birodalom fővárosává, amelyet gigantikus építmények uraltak. A magasan fekvő romvárosban a kis légnyomásnak és a levegő alacsony oxigéntartalmának köszönhetően még a séta is valóságos kínszenvedés, nehéz elképzelni, hogy a modern technika vívmányai nélkül hogyan mozgathatták az építkezésekhez szükséges súlyos kőtömböket.


Rá­adásul a köveket a várostól 40–300 kilométerre fekvő kőbányákból szállították, és kötőanyag nélkül, száraz falazással építkeztek. De épületeik díszítései is komoly fejtörést okoznak a kutatóknak. Az egyetlen szürkészöld andezittömbből faragott Napkapuba vésett motívumok között elefántfej-ábrázolásokat is látni, az Újvilágban azonban ebben a korban nem éltek ilyen állatok. Viszont az őskorban előfordultak ehhez hasonló lények, a Déli-Andokban Krisztus előtt 10 000 körül halt ki a cuvieronius nevű faj.

Cuvieronius Humbolditii
Ezek is agyaras, elefántszerű lények voltak, amelyek sokban hasonlítottak a Napkapun látható „elefántokhoz". Vagyis vagy tényleg olyan régi a kultúra, hogy még találkozhattak ezekkel a gigantikus állatokkal, vagy még őshazájukban látták az ormányosokat. Tiahuanaco hatalma 950-ig töretlenül erősödött, ekkor azonban valamilyen rejtélyes okból a birodalom szinte egyik pillanatról a másikra összeomlott. A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy a városépítő munka hirtelen szakadt meg, az épületek befejezetlenül maradtak. A szinte órák alatt bekövetkezett hanyatlás okait máig nem sikerült tisztázni.

Az első feljegyzéseket 1549-ben készítették a területről, beszámolva a megmaradt épületekről. A felfedezés után az emberek elkezdték széthordani a köveket, mindenkinek kellett egy kis ajándék az istenek városából. A romos maradványokat évszázadokkal később éleslövészeti gyakorlatok célpontjaiként is használták.

/ Deák Viktória / Rejtélyek szigete / 

1 megjegyzés :

  1. Hát igen.. a keletkezése is rejtélyes.. állítólag itt az első várost még 300 000 évvel ezelőtt az óriások építették..szóval Tiahuanaco-t (Tivanakut).
    Nagyon szép maradványok találhatóak itt, pl. a Napkapu-- ahogy a cikk is írja.....
    Jó a cikk!

    És régen az öskorban valóban éltek ilyen (ős)elefántok..
    (Olvastam róluk "A Föld Krónikája" c. könyvben.)

    Tehát Tiahuanaco lakói még láthatták ezeket.

    És 950. körül pusztult el a város? Szóval, éppen akkor(iban), mint a maja városok, Közép-Amerikában....
    Ez tényleg érdekes, rejtélyes. :)

    :)))

    VálaszTörlés