Globális internet cenzúra? A SOPA, a PIPA és az ACTA

Úgy vélem, elérkezett az ideje, hogy kicsit átbányásszuk ezt a netcenzúrát, mivel a helyzet kezd tarthatatlan lenni.

Először is a definíciók:

S.O.P.A.: Stop Online Privacy Act, (állítsuk meg az online kalózkodást) Egy törvény tervezet, melynek lényege, hogy az amerikai kormányhatóságok leállíthatnak bármilyen oldalt, amin olyan kép, videó, vagy hanganyag található, mellyel szerzői jogsértést követ el az oldal üzemeltetője. Még ha csak olyan link is található rajta, mely egy jogvédett tartalomhoz vezet.
P.I.P.A.: Protect IP Act a SOPA ázsiai verziója, mely már működik.
A.C.T.A.: Anti-Counterfeiting Trade Agreement, Az európai verzió, még csak elviekben létezik, de már nem kell sok, hogy megjelenjen.

Nem tudom emlékszünk-e még a NWO (Új világrend)-hez vezető útra:
  1. Megteremteni az Európai Uniót.
  2. Megteremteni az Észak Amerikai Uniót.
  3. Megteremteni az Ázsiai Uniót.
  4. Egyesíteni a hármat egyetlen világhatalom alatt.
(Feltűnően hasonlít a netcenzúra törvényekre, nem?)

Ez a három törvény képes elvenni az emberi jogainkat, elvenni a még megmaradt viszonylagos szólásszabadságot, amit most már szinte csak az internet biztosít nekünk.

Az első hír a SOPA bevezetésével volt kapcsolatos, ami nagy felháborodást keltett, több millió oldal hirdetett "sztrájkot", amire még aznap kijött egy hír, hogy "Az internet legyőzte a SOPA-t"
Ez nem így van. NEM GYŐZTE LE! Hivatalosan csak elnapolták, és félretették átdolgozásra, hogy befogadhatóbb legyen a tömegeknek. 
Ez még semmi. Arra emlékszünk, mit csináltak most január elején? Titkos tárgyalásokon írta alá Obama és 2012. január 1.-től életbe is léptette a határozatlan idejű fogvatartásról és internálásról szóló, a Statárium bevezetését lehetővé tevő NDAA törvényt, mely lényegében eltörölte az alkotmányos szabadságjogokat.
Megtehették ugyanezt a SOPA-val is. Rájöttek, hogy az embereknek nem tetszik, és a háttérben aláfirkantották.

Annak bizonyítéka, hogy valószínűleg már aláírták, a múlt heti Megaupload fájlmegosztó felszámolása.
Ez heves vitákat váltott ki, és az amerikai kormány igencsak magára haragította az Anonymous nevű hacker csoportot, akik már több televízió, és kormány weboldalt törtek fel (többek között a CBS (televízió) és az FBI weboldalát)

Jelenleg ez a kép fogadja a megaupload.com-ra látógatókat. Vegyük is sorra a vádpontokat:
  • Összeesküvés zsarolás elkövetésére, 
  • Összeeskövés szerzői jog sértés elkövetésére, 
  • Összeesküvés pénzmosás és a szerzői jogsértés bűntettének elkövetésére.
Ha ilyen vádakkal állnak elő, akkor nem hiszem, hogy csak a szerzői jogokat akarják "védeni". Efféle akciókhoz nem szoktak ilyen méretű koholt vádakat kreálni, hacsak nincs valami nagyobb ügy az egész mögött. És persze azok akik rendeltetés szerűen használják az ilyen oldalakat, vagy akik be vannak Premium csomagra fizetve, el mehetnek a *csába.

ÁPDÉT! 
A legfrissebb, hogy a Fileserve és a Filesonic oldalakat is leállították, 4Shared-en és máshol pedig intenzív fájltörlésekbe kezdtek.

Szóval én nem hiszem, hogy csak a jogsértésekről van szó. Az, hogy most ennyire belevágtak a dolgokba, jelentheti azt is, hogy valami nagy dolog készül. Mi másért akarhatják ennyire akadályozni az információáramlást?

Irán szabályozott internethasználata nem titok: a felhasználókat figyelik, a rendszernek nem tetsző weblapokat pedig gyorsan bezárják. Az iráni hatóságok mindent megtesznek, hogy kordában tartsák a felhasználóikat, még a saját internet ötletétől sem riadtak vissza. Képesek megbénítani a netes kommunikációt, ha bárki olyan információt tesz fel a netre ami nem tetszik a kormánynak, azt a személyt bármikor elvihetik akár az utcáról, és halálra is ítélhetik. 

A legfrissebb ilyen eset aminek sikerült kikerülnie a világba, az Saeed Malekpour (itt balra) esete, akit netes pornó terjesztéséért ítéltek halálra. "Egy évvel az elfogása után a 35 éves programozó megjelent az állami televízióban és beismerte, hogy több, pornóval összefüggő bűncselekményt követett el. A bíróság felnőtt anyagok tervezéséért és moderálásáért ítélte halálbüntetésre. Később Malekpour börtönből kijutattott levelében azt állította, hogy kényszerítették a vallomásra. Bűne, hogy elkészített egy képfeltöltő szoftvert, amit a tudta nélkül pornóképek terjesztésére is használtak. A testvére szerint a bíróság megerősítette a halálbüntetés tényét, annak ellenére, hogy az egész ügy tele van ellentmondásokkal." -Írja az Index.hu. (Egyre jobban hasonlít az egész egy kommunista diktatúrára. Nem?)

A magunkfajta szabadon gondolkodó kutatók előtt nem titok, hogy a mainstream hírekben több a hazugság, mint égen a csillag. Ha az internetet szabadságát felszámolják, akkor nem, -vagy csak nagy kockázatot vállalva juthatunk hozzá az igaz információkhoz. A fájlmegosztók bezárása nagy csapás, de szerencsére kiút mindig van. ftp megosztás, torrentek, stb. 

Az alábbi linken nemrég még volt egy online petíció az ACTA bevezetése ellen, de valamilyen "különös" okból már nem elérhető. Mi több az egész Petition Online oldal (hibát jelez) eltűnt.  

Úgy vélem a III. világháború az interneten kezdődik el. És az ellenségünk a kormányok ember és szabadságjog ellenes diktatúrája.

MÉG EGY ÁPDÉT: Az internet megbénításával fenyegetőzik Anonymous, emellett egy új fájlmegosztót indítna Oroszországban Anonyupload néven.

Az Anonyupload oldala (elég nyilvánvaló, de...) : http://anonyupload.com/

5 megjegyzés :

  1. IDE a rozsdás szöget, hogy itt valami készül, pláne akkor, ha a youtube.ot is le állítják, vagy blokkolják szürik, hisz az egy borzalmasan népszerű videomegosztó. ha ezeket meg tudták tenni. Bármi mást is megtehetnek... "sajnos"

    VálaszTörlés
  2. Simán! am a youtubot már rég cenzúrázzák. törölni szoktak videókat, sőt egész csatornákat, ha olyan van rajta ami Nekik nem tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Minek akarják a nagy Szórakoztató ipar részére cenzurázni ,igy is sokat keresnek.
    Van 1 ötletem az ellenkezőjét kéne csinálni hogy senki se vesz,néz tőlük semmit így lehuzni a kis pénzüket. Abból is látszik hogy az ember milyen kabzsi...

    VálaszTörlés
  4. Szep vilagot elunk...Ha ilyen szerencsesek vagyunk, h. pont akkor szuletunk (es elnuk) amikor a fold meg a lakossag vet fosztot, akkor siman megnyerhetnenk a 6os lotto is.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudja valaki, hogy Németországban csak a torrentezést büntetik, avagy a warezt is? Bár ezek után tökmindegy. Warez meglőve, torrent büntetve... :(

    VálaszTörlés