Megoldották az évszázados rejtélyt?

Megtalálták a Stonehenge köveinek pontos származási helyét – legalábbis a Leicesteri Egyetem geológusai ezt állítják. Eszerint kétszázötven kilométert utaztatták tutajon a hatalmas sziklákat.
Évszázadok óta foglalkoztatja a tudósokat a Stonehenge- rejtély. Már többen találgatták és kutatták, hogy vajon honnan is származnak az angliai Wiltshire megye függő kövei. Egyes feltételezések szerint most megtalálták a választ. A Leicesteri Egyetem és a walesi nemzeti múzeum geológusai ugyanis rájöttek, hogy a Stonehenge riolitokból, azaz kék kövekből állnak, melyek ásványtartalma megegyezik Preseli-hegységben található kövekével.

– Azon a területen elég gyakran változik a kövek összetétele, ezért kilenc hónapig tartó vizsgálatsorozat után biztonsággal állíthatom, hogy hetvenméteres pontossággal meghatároztuk a származási helyüket. Kilencvenkilenc százalékos egyezést találtunk a Rhos-y-felin lelőhelyen található kövekkel – mondta a Leicesteri Egyetemgeológusa, Robert Ixes a BBC-nek.

A szakértők most azt feltételezik, hogy a köveket az őskorban szállították a helyszínre, feltehetően a tengeren, majd az Avon folyón, egy tutajon tették meg a csaknem kétszázötven kilométeres távolságot.

Korábban voltak olyan elméletek, miszerint természeti erők sodorták oda az alkotóelemeket, sőt egyes feltételezések szerint a kék kövek természetfeletti erővel bírtak, így teremtek ott. A Stonehenge úgy négyezer éve épült, és máig nem tudni pontosan, hogy vajon milyen célt szolgált: gyógyító templom, naptár vagy esetleg uralkodók temetkezési helye volt. Éppen ezért geológusok, történészek és valláskutatók számára máig az egyik legérdekesebb terület, melyet számos megfejtésre váró rejtély övez.


/paranormal.hu/

6 megjegyzés :

  1. A szakértők most azt feltételezik

    VálaszTörlés
  2. ja. de Baalbek-ről, nem mondanak semmit xD

    VálaszTörlés
  3. min. 100x akkora köveket nem hiszem h a folyón úsztatgattak le xDD

    VálaszTörlés
  4. az az :D
    persze ilyenkor semelyik szkeptikus se ál fel hogy nem kéne elsülyednie a hajónak akkor ?:D
    .....
    :D

    VálaszTörlés
  5. és majd a feltételezést teszik igazságá....

    VálaszTörlés
  6. ja. de az iskolákban minden elméletet tényként adnak elő. még az is csak elmélet, hogy a föld tömör. az üregességre több a bizonyíték.

    VálaszTörlés