Cenzúrázzák a gyilkos influenzakutatásokat


Hollandiában veszélyes H5N1 - madárinfluenza - vírust fejlesztettek ki. A szakértők a bioterrorizmus veszélyétől tartanak.

2011 szeptemberében holland kutatók a Rotterdami Egyetemről bejelentették, hogy egy olyan H5N1-influenzavírust hoztak létre, mely nemcsak állatokról emberre, hanem emberről emberre is terjedhet.


A bioterrorizmus szakértői az Egyesült Államokban azonnal megkérdőjelezték, hogy a tudósoknak azon publikációját, amely a mutáns vírus elkészítéséről szól valóban nyilvánosságra kellene-e hozni.

Az ügyben hónapokig nem született döntés. Egyes kutatók etikátlannak tartják a cenzúrázott tanulmányok megjelentetését, akik pedig egy világjárványtól tartanak, inkább örültek volna, ha a holland kutatók neki sem állnak a kísérleteiknek.

Most az amerikai Nemzeti Tudományos Tanácsadó Testület biológiai védelemre hivatkozva azt javasolta a rotterdami Ron Fouchiernek és csapatának, hogy a kézirat nyomán általános következtetéseket közzé tehetnek a Science folyóiratban, de a publikáció nem tartalmazhat módszertani és egyéb részleteket, mely útmutatót adna bárki kezébe hogyan mutáns H5N1-et gyártson.

A rotterdami kutatók tiszteletben tartják a tanács döntését, és tanulmányukat cenzúrázott formában fogják megjelentetni. Ugyanakkor tartják magukat amellett, hogy erkölcsi kötelességük lenne megosztani minden részletet, mivel kutatásuk más virológiai felfedezéseket segíthetne.

Míg a bioterrorizmus szakértői félnek, hogy az emberről emberre terjedő H5N1 titka kijut a rotterdami laborból, Ron Fouchier nem látja annak a veszélyét, hogy vírusuk kijuthatna a tudományos közegből. Az ilyen influenza-kórokozó előállításához ugyanis erősen felszerelt laboratórium és magas szintű géntechnológiai tudás szükséges.
forrás:
hír24.hu

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése